Scrolling

Before & After: A Swedish Kitchen Gets a DIY Makeover!


It's Friday friends, FRIDAY! Eeeeee! This weekend I'm planning a few home DIY projects to make our home as cosy as possible for the next coming weeks (we might even hang a mirror that's been lying about in our landing for two months - who knows?!). How about you? In case you're also looking for DIY inspiration, I thought I'd share this wonderful kitchen make-over by Swedish interior designer Johanna Bradford. Johanna and her husband Adam bought their former apartment in 2016. The kitchen was nice enough (see below) - but missing that extra 'mys' (cosy) factor.  Check out the changes the pair made using a DIY carpentry and a splash of paint to transform a basic, narrow kitchen into the cosy heart of the home!

Before

Formerly a maid's room with a separate entrance to the back stairwell, the previous owners moved the kitchen into this room in 2014. The kitchen units and fresh white cabinets ran along one side of the room and include double cabinets which extend the entire way up to the ceiling (perfect for maximising storage space! The stainless-steel worktop was beautifully fitted, and all the appliances were in good working order. The kitchen also featured a dark stained solid oak floor. 

Johanna and her partner wanted to leave the fully functional and perfectly planned kitchen intact but at the same time were keen to make their mark on it. 



The process

Prior to moving in, Johanna sanded down the oak floors and treated them with natural oil so that they would match the flooring in the rest of the apartment. 

They also wanted to make more of the right side of the kitchen - and make room for more people. Adam built a wall-to-wall bench using a long plank of wood mounted on solid brackets. He also added a wainscot using wood panels. And finally, he created a raised wood shelf. All of the equipment was bought from a local hardware store. 

Once the work was completed, the kitchens painted in calming Little Greene

After



Ta daaa! The work has made so much more of the right-hand side of the kitchen, and up until they sold the flat, they could accommodate up to 10 people for dinner! The update also helps give the illusion that the kitchen is wider than it is - and the wainscoting adds a really cosy touch. I also love the soft green shade, it's calm yet cosy and also adds a traditional touch to the space. Beautiful!



The table was custom made by Friends & Founders. A Flos light* hangs from the ceiling.  

What a great transformation! 

Perhaps you have a kitchen that needs a simple update (this is certainly proof that you don't need to do a lot to add your mark!), or looking for a project at home this weekend? If so, I hope this Swedish kitchen make-over has inspired you.  

Johanna frequently shares other DIY projects and news about her house renovation over on her wonderful blog here

If you love an awesome 'before and after' as much as I do put your feet up this weekend and take a look at these - so inspiring!!


So guys, that's all for me for the week. I hope My Scandinavian Home has provided just the bubble of respite you've needed this week and you've felt as inspired as I have!

Wishing you a lovely weekend - take care, stay home and relax (unless of course, you're planning an awesome DIY make-over!). 

Niki

PS I am not sure if you saw that Holly Becker of Decor8 and I started a #30dayhomelove challenge on instagram. It centres around providing a positive challenge each day for everyone at home. The daily themes include plats, shelves, coffee table etc. The hope is that it will help the home be an even brighter place to be. We're thrilled to see more than a thousand entries from all over the world. If you fancy participating, you can read more about it here. It's not to late to join in! 

Photography: Johanna Bradford 



LATEST COMMENTS:

  1. the power of colour! it's amazing what a well chosen paint colour can do for a space. I haven't really noticed that they painted everything in that lovely green until you mentioned it, but you can definitely tell that the after space is warmer and different than the before, and not just because of the bench and the shelf (although that helps to draw the eye to that side). I love these eat-in kitchens anyway but this is excellent.

    ReplyDelete

Post a comment

Privacy Notice: We do not share personal information with third-parties nor do we store information we collect about your visit to this blog for use other than to analyze content performance through the use of cookies, which you can turn off at anytime by modifying your Internet browser's settings. We are not responsible for the republishing of the content found on this blog on other Web sites or media without our permission. This privacy policy is subject to change without notice.

 

site by Ana Degenaar

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.
MORE INFO