Scrolling

Before & After: A Swedish Fire Station becomes a Family Summer Home

I've shown many awe-inspiring homes on My Scandinavian Home over the past decade (yes - it'll be ten years since I started this blog in November!), but I've never featured a converted fire station! When Swedish pair Petra and Anders Jönsson turned 50 they felt like doing something a little crazy. The answer came in the form of a dilapidated fire station in Stora Köpinge, Skåne - which they spotted for sale online for a cool 750,000 SEK (€75,000 / 89,000 USD). The pair had the vision of transforming the four-storey property into a summer holiday home for themselves and their five children - a perfect weekend and holiday retreat from everyday life in Stockholm. The project quickly drew the attention of popular Swedish TV program Husdrömmar, who followed the entire renovation. Ready to find take a look?

Exterior Before



The fire station was built in the 1930s for the purpose of serving Stora Köping, a village in the beautiful region of Österlen in South Sweden. The couple had grand plans for the property, including changing the colour of the exterior, but planning permission restrictions meant the existing facade should remain relatively untouched. Instead, they freshened up the exterior and replaced the double doors (previously used for the fire engine) into glass doors. 

Exterior after

The pair also added an extension onto the rear to make space for a dining room and also replaced the back of the tower with glass windows - weighing 800 kg each! 

Interior before

When the couple acquired the property, the interior was basic to say the least! The ground floor hadn't been touched since its days as a fire station, while the tower was a corrugated iron shell with a ladder.  


The floorplan

The property is four storeys high, which the couple planned on converting into a living area, sleeping quarters, a bathroom and lounge area. 

Interior after

Underfloor heating was installed and the ceiling was knocked through to create a beautiful, light-filled living space.  The pair decided to keep the decor simple and pared-down and used neutral tones throughout. 

Stairs were added to the left of the property (rather than centrally placed) in order to make space for a kitchen. A trap door which gives access to extra storage. 


The family enjoy uninterrupted views of the Österlen countryside to the rear of the property. 

Wooden stairs add warmth and a contemporary touch to the tower - and are a major improvement on the rickety ladders! 

Although small, the bedrooms feel spacious thanks to large windows. 

The top floor has been converted into a 3 metre x 3 metre lounge area in which to chill! 

How fantastic!! 

There's no denying that this was an incredibly brave move and required a copious amount of work (and money) - but the results are worth it. After all, not many people can say they live in a converted fire station! 

Could you imagine taking on a project like this? 

Live in Sweden? You can view the entire project on SVT here. Otherwise, see more pics over at @brandstaionenstorakopinge

Did I mention that Petra and Ander's home in Stockholm is in a converted water? Perhaps that's a tour for another day! 

Up for a little more inspiration today? Take a look back at these fabulous property conversions: 


There are plenty more incredible before and after projects in this archive too! 

Wishing you a wonderful day - I hope the sun is shining for you. 

Niki

Photography: all photos courtesy of Petra and Anders (@brandstaionenstorakopinge) with the addition of two photographs taken by Lina Östling and Mari Strenghielm. The floorplan is courtesy of SVT / Husdrömmar

LATEST COMMENTS:

  1. So awesome! The vision and courage some people have to see these kinds of properties for what they could be and then execute that vision is very inspiring. Would love to live her but probably would not take it on in the original state. I wouldn't even know where to start. Good on them.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I totally agree, it really does take a lot of courage to take on a renovation like this. I'm so happy it paid off for them! I wouldn't mind living here either!

      Delete
  2. Breathtaking!! You never disappoint! My favorite so far! ❤️
    So light and airy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yay! I love it when I publish someone's new favourite. I'm so happy to hear that!

      Delete
  3. Wow! It's gorgeous. I'm amazed at their vision.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Incredible vision! I'm not sure I'd have seen it - or if I had, Per would have thought I was mad! Fortune favours the brave!

      Delete
  4. ¡Me ha encantado!Besos desde España

    ReplyDelete
  5. How fun! But I would have left the exterior just like it was. Loved the red color and the brick.

    ReplyDelete
  6. Beautiful transformation. I love how creative people can be with converting old buildings.

    ReplyDelete

Post a Comment

Privacy Notice: We do not share personal information with third-parties nor do we store information we collect about your visit to this blog for use other than to analyze content performance through the use of cookies, which you can turn off at anytime by modifying your Internet browser's settings. We are not responsible for the republishing of the content found on this blog on other Web sites or media without our permission. This privacy policy is subject to change without notice.

skovby ad


 

site by Ana Degenaar

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.
MORE INFO