Scrolling

A Converted School House on the Swedish Island of Gotland

Summer dreaming here again on My Scandinavian Home - with a virtual trip to the beautiful Swedish island of Gotland - and a magnificent, converted school that's just come on the market (are Per's ears burning yet?)! Dating back to 1860, Frojels Annex is located in Western Gotland and made up of a series of buildings which have been lovingly restored, all the while ensuring original features such as the big stone walls, atrium and beams play a starring role. The entire place sleeps 14 - which makes it a perfect place for an extended family to gather in summertime and unwind.  No doubt there are some bikes at the ready to take on of the gravel lanes down to the Baltic for a swim, before coming home to recline on vintage furniture in one of the many outdoor social areas. A perfect summer oasis in which to relax, be together - but also be alone! 


Could you imagine spending your summers here?

I understand the bidding has already started - but if you're quick, it might not be too late to jump in! More info via Bertwig here

If you're looking for a Scandinavian adventure this summer which includes Gotland, check out my guide to Swedish island hopping in The Baltic.  

In the meantime, why not lengthen your virtual stay on the island today and take a look at: 

 
Have a great start to the week! 

Niki

PS Thank you so much for your all your lovely comments about our new bedroom nook at the cabin (and for sharing your tips on air circulation) - it means so much. We're hoping to head up there later this week finish off some of the details. We still don't have blinds - with a 4.30am sunrise that's a little bit of a struggle!

Photography: courtesy of Bertwig with thanks 

Twitter FaceBook

Pin It
4

An Old School Becomes a Light and Airy Family Home

I seem to have gone down a rabbit hole of Dutch homes lately. It all started with cabin Anna on Thursday, and then yesterday I shared Michiel's harmonious home. And today - I couldn't resist sharing this converted schoolhouse in Rotterdam!  When Aquine, Robbin, Nora and Nood first acquired the property it needed a major amount of work. But their extensive efforts have paid off and today the family enjoy an incredible, light-filled home with sky high ceilings, floor to ceiling windows, open-plan living spaces and a beautiful inner-city garden. Here are a few before and after pics: 


Before

The former school needed a massive amount of work in order to convert it into a liveable space. As well as structural work, a mezzanine floor was added to create space for a living room. 
 
After


In the open plan kitchen, the wooden ceiling has been left exposed to add warmth - a perfect way to balance the coolness of the concrete floor. A pink accent wall also helps to add softness and break up the monochrome theme.

I love this vibrant bouquet - it instantly lifts the spirits and adds a wonderful splash of colour!  

Bikes are as big a part of life in Holland as they are in Scandinavia. This one is so elegant it can be stored in the sitting room area and actually adds to the space (mine wouldn't look quite as aesthetic as this!). 


The bathroom in the bedroom is bound to get tongues wagging in the comment section. I've always thought they're pretty cool as they have a luxury hotel-like feel. I'm not sure everyone agrees though! 

The bed is from IKEA (I was freelancing there when it was first launched and I loved to see how IKEA interior designers styled it: the rail can be used for clothes, hanging plants or nice fabric! The mirror is also IKEA. 

Garden before

The former school playground was extremely barren and need to be re-worked from scratch to transform it into a garden and outdoor social area. 

After

'Pardon the weeds, we're feeding the bees'. I love to see wildflower gardens - it's something I wrote about in my Lagom book. They provide a wonderful home for insects and look pretty too, I'd choose this over a lawn (if I had a garden big enough!). 

A patio area serves as a place to cook, gather and play come summer. 

In all, a lovely property - and knowing that it used to be a school makes it even more special. 

Is there anything that stood out to you? 

See more pictures (including the children's rooms) over at @oldschool.newschool

Would you like to see a few other conversions? Check out these amazing archives: 


Do you have a favourite? 

Puss or kram! 

Niki

Photography courtesy of @oldschool.newschool - shared with kind permission

Twitter FaceBook

Pin It
6

Before & After: A Derelict Classroom Becomes An Incredible Kitchen!

Hello friends! Boy, have I got something inspiring to share with you today! I admire many people in the design world. But there are two people in particular, I am constantly in awe of: Laura Muthesius and Nora Eisermann of Our Food Stories. Everything this lovely couple touch turns to gold - from a Berlin warehouse and German countryside apartment to a beautiful cottage kitchen in Sweden. And now, they've turned their hands to a former schoolhouse in rural Germany. When they got the keys to the property a few months ago, it had been empty for decades and the interior was, shall we say 'rustic' to say the least! So much so, many would have run a mile, myself included. But fortune favours the brave and these two had a vision - which, with a lot of hard work, would become a dream reality! 

The exterior and interior was in dire need of some TLC, with many of the original features stripped away - including the windows, which had been replaced with cheap reproductions. 

Working as a food stylist and photographer (with over one million followers on instagram, no less!), Laura and Nora were keen to create a large kitchen from which to work, film and live. The pair set about tearing out a small bathroom to recreate the original classroom area. 

They were hoping to find a wood floor lurking beneath the layer of concrete but sadly, when they peeled it back, it had been destroyed so they laid a new oak wood parquet floor. They also swapped out the modern windows and replaced them with replicates of the original windows from Sorpetaler Fensterbau.

Fortunately, they were able to bring their Devol kitchen from their previous country apartment, which they supplemented with extra units to capitalise on space. 


One of the features I love the most is the vintage arched door, which Nora sourced online - WHAT A FIND!!!!


The kitchen units and worktops were planned around the natural light which pours in through the large windows. 

They installed a Bertazzoni cooker (which will no doubt play a major part in their delicous cake creation moving forward!). 

An incredible DeVol marble sink matches the countertop which was custom-made by MCR

Matt limewash paint from Bauwer Color was applied to the walls (Ibiza) and ceiling (Smokebush).  

And finally, the pair installed a mantel piece and a DeVol freestanding pantry cupboard on the opposite side of the kitchen. 

I love glass cabinets - they're a perfect way to display pretty kitchen items while keeping them dust free (a big problem with the open shelves under my kitchen island!). 

All-in-all one, a really incredible kitchen, don't you think? Trust this pair to create such a unique and original, timeless kitchen!

You can keep to date with their latest recipes on @_foodstories and interior projects over at @_designtales_. They've also shared more info about this kitchen reno here - and if you're curious, you can take a peek at their cosy Swedish cottage kitchen here

And if you're looking for more kitchen inspiration today - check out: 


Have a wonderful start to the week friends! 

Niki

Photography: Nora Eisermann & Laura Muthesius / Our Food Stories - shared with kind permission. 

Twitter FaceBook

Pin It
5

Subscribe to My Scandinavian Home

skovby ad


 

site by ANAAR

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.
MORE INFO